Meer

Hatha Yoga

Yoga is een training in geduld en zelfobservatie

Yoga vergroot je lichaamsbewustzijn en mentale flexibiliteit

 

Hatha Yoga is een klassieke vorm van yoga waarbij u uw lichaam beweegt dankzij specifieke fysieke houdingen (asana's), op het ritme van de ademhaling. Dit in combinatie met oefeningen om de ademhaling te verdiepen en beheersen (pranayama).

Centraal staat het aanvoelen van het lichaam en het tot rust brengen van de geest door het lichaam te beheersen.

U leert om uw gedachten, oordelen en verwachtingen te herkennen en deze bewust los te laten. Dit lukt door regelmatig pauzes in te lassen: staand (tadasana) of zittend (sukhasana of vajrasana) of liggend (savasana). Op deze wijze wordt uw geest getraind, wat goed is voor uw innerlijke rust, helderheid en focus.

Mind calming Yoga

Deze vorm van hatha yoga is een goed anti-stress middel om uw geest terug in balans te brengen. Veel zittende en liggende poses met aandacht voor het losmaken van de heupen, rug, nek en schouders. Veel focus op ontspanning en het (leren) aanvoelen van het lichaam, zodat u (terug) in contact komt met uw lichaam en emoties.

Ook via rustige ademhalingstechnieken keert u bewust de aandacht naar binnen.

Deze les eindigt steeds met een diepe relaxatie (15 minuten).

Tips

Yoga leert je om je fysieke én mentale grenzen te herkennen. En het leert je om deze grenzen te bewaken.

Mensen die regelmatig aan yoga en meditatie doen:

hebben minder last van stress en pijn

hebben minder last van onrust

voelen zich (emotioneel) meer in balans

voelen meer harmonie tussen lichaam, geest (gedachten) en gevoel (ziel)

 

Yoga helpt bij allerlei aandoeningen, ziektes en pijnklachten:

rug- en nekpijn

slapeloosheid

overgewicht

spanningshoofdpijn

een zwak immuunsysteem 

onrust en depressie

 

Informeer vooraf  bij uw huisarts/kinesist/osteopaat welke houdingen u beslist niet mag uitvoeren! Uw specialist dient u dit vooraf te melden. Meld voor de les welke (pijn) klachten u heeft. Want bij sommige klachten of bij een zwangerschap mag u bepaalde houdingen niet doen!

 

 

Wat heb je nodig (wat neem je mee naar de les in Hove)?

 

Draag losse en makkelijk (sport)kleding waar u goed in kan bewegen.

Yoga wordt beoefend op blote voeten (voor extra grip op de yogamat)Zorg dus voor propere voetjes….

Neem eventueel sokken, sjaal of een vest mee om te voorkomen dat utijdens de ontspanningsoefening afkoelt (gaat ten koste v/d ontspanning!).

 

Richtlijnen om ontspannen een yogales in & uit te gaan:

 

Yoga beoefent u bij voorkeur op een lege maag. Met een volle maag kunt u maag- of darmkrampen krijgen of misselijk worden. Bovendien is uw lijf slomer en luier met een volle maag en dat is niet bevorderlijk voor een yogales. Het beste is om 2 uur voor de yogales niet meer te eten of anders bij voorkeur iets lichts (soep).

Drink niet tijdens de les, dan koel je af terwijl je juist warmte in je lichaam wilt creeren.

Voor en na de les veel water is wel goed, hierdoor kunnen afvalstoffen die zijn vrijgekomen beter afgevoerd worden! Hierdoor voelt u zich meer vitaal. Zet je mobiele telefoon uit tijdens de les.

Zorg dat u een kwartier voor aanvang van de yogales aanwezig bent zodat uw lichaam en geest al wat tot rust zijn gekomen.

Informeer de docent voor de les over eventuele blessures, gezondheidsklachten of andere fysieke bijzonderheden die uw yogabeoefening kunnen beïnvloeden (bijv. hoge bloeddruk, menstruatie, spier- of gewrichtsklachten en zwangerschap). Mogelijk kan de docent individuele aanwijzingen geven. Respecteer uw grenzen en forceer niets. Luister goed naar uw lichaam gedurende de les: doe wat u kan maar forceer en blesseer niets. Yoga is geen wedstrijd. Ieder lichaam is anders en je lichaam voelt elke dag anders. Forceer uzelf niet in een houding als u merkt dat anderen in de les beter in staat zijn een houding te doen. Laat uw ego los (want yoga probeert u te leren om meer geduld en vertrouwen te hebben, en te leren accepteren wat is: als u niet meer kan ademen of lachen, dan weet u dat de pose niet voor u is weggelegd op dat moment, neem altijd uw lichaam serieus.

Voor vrouwen: omgekeerde houdingen tijdens de maandelijke periode zijn af te raden (rust gewoon even uit).

Heel belangrijk: raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Overleg in geval van gezondheidsklachten met de arts of deelname aan de betreffende activiteit raadzaam is en welke bewegingen/poses je (tijdelijk)moet laten.

Yoga is FUN, test het zelf! ;-D